Anti-aging

Anti-aging

Arcfiatalítás

blogfeatured04A bőröregedés nagyon összetett folyamat, több tényezőből áll, ezek: a ráncok, a bőr megereszkedése, petyhüdtség, erős dehidratáció (a turgor elvesztése), foltosodás, különböző elváltozások megjelenése, fénytelenség, fakóság (a nem megfelelő bőranyag-csere miatt).

Mi történik, amikor öregszünk?

Először is, csökken a proteoglikánok száma az irhában, illetve megnyúlnak a kollagénrostok (azaz a DNS károsodás eredményeképpen nem tökéletesek a rostok, amelyek felépülnek), valamint csökken az elasztikus rostok száma, ugyanis az elasztáz nevű enzim feladata a lebontásuk, ellenben újratermelődni nem, vagy csak igen-igen nehézkesen tudnak. Ez okozza a lógó bőr megjelenését.

Simul a bőr papilláris rétege is (amely normál esetben hullámos), így a bazális réteg (a hámréteg legalsó sejtsora) tápanyaghiányos állapotba kerül. Mindezek következtében dehidratált, rugalmasságát vesztett, szürke, lógó, foltos lesz a bőr.

Az arcizmok egy állandósult feszültsége (mint a vádli, amikor görcsöt kap) okozza a mimikai ráncokat.

A bőröregedés okai:

 • napkárosodás (DNS károsító, ezáltal nem megfelelő, elégtelenül funkcionáló új sejtek képződnek)
 • oxidációs folyamatok (szabadgyökök)
 • hiányok (a bőr építőanyagainak, hidratáló anyagainak hiánya)
 • és természetesen számolnunk kell egy kronológiai öregedéssel is, ez az élet velejárója

A bőr öregedését teljes mértékben visszafordítani nem lehet, azonban jelentősen lassítani mindenképpen, sőt, igen nagy javulást érhetünk el kozmetikai kezelésekkel.

 

A bőröregedés jelei:

 • petyhüdtség (laza, dehidratált kötőszövet, tápanyagellátás zavarai az elégtelen keringés következtében)
 • pigmentfoltok (hormonális változások és fénykárosodás miatt)
 • ráncok (mimikai ráncok az izmok állandósult tenziója miatt, a bőr lógásából adódó ráncok, illetve a felhám dehidratáltságából eredő szarkalábak). Fontos, hogy különbséget tegyünk ránc és ránc között, mert – csakúgy, mint az akné és a mitesszer esetében – más kezelési módot igényelnek.
 • fakó, szürke arcszín (az elégtelen keringés miatt)
Személyes véleményem az, hogy nem a mimikai ráncok tesznek öreggé egy arcot. A nem egységes bőrfelszín, foltok, elszíneződések, illetve a megereszkedett bőr az, amin legelső sorban segíteni kell.

Ráncok

A ráncok kialakulásának több oka van, és kezelésük is más-más módszert kíván.

 • száraz bőr okozta felületi szarkalábak, ez a bőr dehidratáltságából adódik, értelemszerűen hidratálással kezelhető
 • mimikai ráncok, amelyek az arc mozgatóizmainak állandósult tenziójából következnek (az arcjátékunk olyan, mint az ujjlenyomatunk: mindőnkre sajátosan jellemző, és nem tudunk tőle megszabadulni, ugyanis olyan mélyen rögzült, hogy álmunkban is alkalmazzuk), ennek kezelése az adott izomhoz vezető ideg inaktiválása, vagy az izom körüli kötőszövet hidratálása, ezáltal megduzzad és a ránc kevésbé lesz látható, illetve speciális masszázzsal az izom időleges ellazulását is elő tudjuk idézni
 • petyhüdt, megereszkedett bőr esetén (menopauza után, zsírvesztés után, mélyrétegi vízhiányos bőröknél, napkárosodott bőröknél) a bőr lógása adhat olyan képet, mintha ráncosak lennénk, ez esetben a kötőszöveti réteg feltöltése, a kollagén termelés stimulálása és a bőr építőanyagainak mélyre juttatása ad megoldást.
Megoldások

  • Elsődleges a bőrt károsító hatások visszaszorítása (fényvédelem, irritáló kozmetikumok elhagyása, helyes életmód) és a bőr ellátása számára megfelelő tápanyagokkal. Mik a bőr számára megfelelő tápanyagok? Hidratáló anyagok, vitaminok, mikroelemek, peptidek, stb, mindezek olyan formában, amelyek be tudnak jutni a bőrbe (nanoszómák, liposzómák)
  • Kozmetikai eljárások:
   1. nem invazív mezoterápia, a hatóanyagok megfelelő helyre juttatásához, remekül kezelhető vele a dehidratált bőr, valamint el tudjuk látni a szövetet a megfelelő tápanyagokkal
   2. rádiófrekvenciás arcfeszesítés, a kollagénrostokra adott elektromágneses impulzus serkentő hatása miatt, lógó bőrre remek megoldás, a test bármely területén alkalmazható
   3. kollagén indukciós terápia, a bőrt saját megújító folyamatai tökéletesítésére ösztönzi (nagyon hatásos kezelés, és ötvözhető egyéb eljárásokkal), nagyon jó bőrtömörítő hatása van, emellett a bőr saját folyamatai is javulnak, halványulnak a hegek
   4. fotorejuvenáció, a bőr alatti kötőszövetre gyakorolt biostimuláló és serkentő hatása miatt, kötőszövet-emelő, pigmentfolt-halványító, hajszálér-eltüntető
   5. bőrfelszín-megújító eljárások, csiszolások, savazások: mikrodermabrázió, hidroabrázió, savas hámlasztás
   6. kötőszövet-emelő, stimuláló masszázs

Mindezeket az eljárásokat kúrában érdemes végigcsinálni. A kezelésekről bővebb leírások találhatók a megfelelő menüpontra kattintva.