BLOG

Felszívódnak-e a krémeink?

17 okt 2016, by Angela in Ápolás

Elterjedt az a nézet, hogy csak és kizárólag bio, vagy otthon készített natúr termékeket lehet az arcra, testre kenni, merthogy állítások szerint az iparilag előállított kozmetikumokban annyi a káros anyag, hogy azzal nagy mértékben mérgezzük, szennyezzük a szervezetünket. Az eszmének hódolók előszeretettel kevergetnek-főzögetnek otthon kencéket, házi kozmetikum gyártó tanfolyamokra járnak (mi több, ilyeneket tartanak), és mint a tűztől, úgy félnek a professzionális kozmetikumoktól.

Szeretném egy kicsit tisztába tenni ezt a kérdést, megmutatni a valós veszélyeket, eloszlatni a tévhiteket.

Hogyan is működik a bőr?

A bőr szerepe sok egyéb mellett, elsődlegesen a védelem. Védi a szervezetünket a kívülről jövő “támadások” (baktériumok, egyíéb kórokozók, mérgek, szennyeződésk, stb) ellen. A bőrnek három rétege van, ezen belül csak a hámrétegnek (epidermisz) 7 különböző rétege, és csak ezután jön az irharéteg (dermisz), majd a bőralja (hipodermisz). Láthatjuk, hogy egy-egy szubsztanciának jókora utat kell megtennie ahhoz, hogy a szervezetünkbe jusson.

Mi befolyásolja a szubsztanciák felszívódását?

  1. Az anyagok molekulamérete. Néhány anyag egyszerűen túl nagy molekulaméretű ahhoz, hogy bejusson a bőrbe. Meglepő kivétel ez alól a hyaluronsav, de általánosságban elmondható, hogy a kis molekulaméretű (500 Daltonnál kisebb) anyagok bejutnak. Sajnálatos módon jónéhány allergén ebbe a kategóriba esik.
  2. Olajban oldódó anyagok jobban bejutnak, mint a vízodhatók. A vízoldható anyagok a felszínen tudnak hatni, de ez is jó.
  3. Az anyagok polaritása.
  4. A bőr általános kondíciója. Vékonyabb bőrön jobban felszívódnak a hatóanyagok, illetve frissen radírozott bőrbe is jobban felszívódnak.

Ezeken kívül figyelembe kell még venni, hogy a hatóanyagok nem önmagukban szoktak a bőrre kerülni, hanem kozmetikai termékek részeként. A felszívódást úgy tudják mérni, hogy négyzet centiméternyi bőrfelületen egységnyi idő (és nem percek, hanem inkább óra) alatt mennyi jut be. Namost, ha pl egy tonikról, vagy lemosóról beszélünk, akkor eleve az ezekben levő anyagoknak esélyük sincs arra, hogy bejussanak. (Természetesen vannak extrém kivételek, de ne ezeket vegyük alapvetésnek.) Nagyobb esélye van tehát bárminek is felszívódni egy olyan termékből, amit rajta hagyunk az arcunkon. Ezek után kell számba venni a fenti 4 pontot. Látható tehát, hogy nem sok az esély arra, hogy bármi is felszívódjon a bőrbe a termékekből. A helyzet tehát koránt sem olyan ijesztő, mint azt a trendi “csináld magad a krémed” mozgalom élharcosai hirdetik, arról nem beszélve, hogy a felszívódási problémák az otthon kevert termékeknél is fenn állnak. Nagyon extrém esetben, az összes körülmény szerencsétlen összejátszásakor esetleg el lehet képzelni ilyen típusú mérgezést, de annyira kevés esély van erre, hogy még annak is nagyobb esélye van, hogy az utcán sétálva fejedre esik egy zongora. 🙂

A felszívódást elő lehet segíteni speciális anyagokkal, liposzómákkal, olajokkal (natúr termékek esetén pl jojobaolajjal), ezek az anyagok kapcsolatba lépnek a bőr saját lipidjeivel, így tudják előmozdítani a hozzájuk kötött anyagok bejutását.

Ezen túl a bőrnek van saját immunrendszere, találhatók benne falósejtek, amik az idegen anyagokat hivatottak bekebelezni. Látható tehát, hogy valóban nehéz dolga van szegény hatóanyagnak, ha be szeretne jutni a bőrbe! Tegyük fel, hogy igaz, amit az otthon krémezők mondanak és tele van minden kozmetikum méreganyagokkal. Mérgezést csak akkor tudnának okozni, ha belekerülnének a véráramba. A fentieket figyelembe véve azonban nagyon kicsi, a nullához közelít az esélye annak, hogy egy kozmetikumból méreganyagok a vérbe kerüljenek. Ha pedig bele is kerülnek a vérbe, a szervezetnek van saját szűrőrendszere (máj és vesék), amelyek szűrik a vért. Természetesen, amikor méregről beszélünk, nagyon fontos a dózis. Nagy adagban persze, hogy meghaladhatja a bőr védekező képességét, de ép ésszel nem tudom elképzelni, hogy egy gyártó ilyen magas mennyiségben tegyen egy-egy méreganyagból a termékeibe. Egyrészt ő sem bolondult meg: nem halottakat és allergiásokat, hanem sok elégedett, visszajáró vásárlót szeretne magának, másrészt pedig mert őt is kötik szabályok: engedélyeztetnie kell a termékét, aminek szigorú feltételeknek kell megfelelnie, amíg a boltok polcaira kerül. A valóság inkább az szokott lenni, hogy egy-egy hatóanyagból inkább kevés van a termékekben, mint túl sok.

 

És mi a helyzet az allergiával?

A helyzet az, hogy az otthon készített termékek nagy részébe illatuk, hatásuk, tartósító- és csíraölő tulajdonságaik miatt illóolajakat tesznek, melyek nagy része sajnos ismert allergén. Az, hogy valami természetes, még nem jelenti azt, hogy nem allergizál! És az, hogy valami bio, még nem jelenti azt, hogy hat is. A bőr öregedése egy természetes folyamat. Ha természetesek akarunk maradni, akkor el kell fogadnunk a bőröregedést. Ha viszont szeretnénk minél fiatalosabban, egészséges, sugárzó bőrrel élni, akkor figyelembe kell venni a bőr specifikus tápanyagigényét, építőanyagainak csökkenését, hiányosságait pótolni. Csakúgy, mint az egész szervezetünk esetében “amit eszel, azzá leszel”, a bőr esetében is megállja a helyét a gondolat: ahogyan táplálod a bőröd, úgy fog festeni.

Aki a hatástalan és ellenőrizhetetlen otthoni kutyulmányok és a kevés hatásfokú drogériás termékek egyikét sem szeretné magára kenni, az menjen el a kozmetikusához, és kérjen bőrtípusára való professzionális terméket. Higgyétek el, semmivel nem drágább a drogériás krémeknél, mert lehet, hogy maga az ár több, viszont lényegesen kevesebbet kell kenni belőle, és valódi tápanyagot juttat a bőrre.

 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10839713

Skin Penetration Enhancers – Friend Or Foe

The Impermeable Facts of Skin Penetration and Absorption