BLOG

Hogyan javíthatok a rosaceás bőrömön?

10 márc 2017, by Angela in Kozmetika

Akik érintettek a rosaceás bőrállapotban, azoknak napi szinten fejfájást okoz, hogy hogyan, milyen eszközökkel és termékekkel tudnak legalább egy kicsit javítani a bőrképükön, és nem utolsó sorban a bőrképpel járó kellemetlen érzéstől. Járjuk most körül, hogy hogyan lehet segíteni!

Mi is a rosacea?

A rosacea egy krónikus, gyulladt bőrállapot, kialakulásának pontos okát senki sem tudja. Jellemzői:

 • piros bőrfelszín,
 • égő, csípő, húzódó érzés
 • hiperszenzitivitás
 • állandósult pirosság, foltok, látható erecskék, csekélyebb-súlyosabb mértékben kiütések, melyek hasonlóak lehetnek az aknés pattanásokhoz
 • érintheti a szemeket, gyulladást okozva
 • a bőr alatti erek rugalmassága megváltozik, ezért pirosodik a bőr – hétköznapi embereknél is előfordul pirosodás (elpirulás), de ez visszahúzódik, ahogy az erek összeszűkülnek. Ez a visszaszűkülés nincs meg a rosaceásoknál

Milyen faktorok játszhatnak szerepet a súlyosbodásában?

 • genetika, keringési problémák
 • időjárási, környezeti körülmények (beleértve a dohányfüstöt és kipufogógázt is)
 • stressz
 • étkezés (kávé, fűszeres, csípős ételek, alkohol)
 • külső ártalmak, vegyszerek, gyógyszerek, mosószerek, illatanyagok, színezőanyagok, forró fürdő, mechanikai irritáló faktorok (ruházat, vakarás, stb)

Nagyon súlyos esetben a bőr megvastagszik, az orron csak a rosaceára jellemző elváltozás jelenik meg – ebben az esetben sürgősen keressünk orvost! Egyéb, kevésbé súlyos helyzetekben a kozmetika sokat javíthat a bőr állapotán. 

Összefoglalva a rosacea nagyfokú érzékenységgel jár, így fontos, hogy minden irritációtól óvjuk. Úgy kell bánni vele, mint a hímes tojással. 🙂

Egy kis szakma

4 altípusa van (mindnek van szép orvosi neve, de ez nem számít)

 1. eritémás (csak pirosodás)
 2. kiütéses 
 3. bőr burjánzásával járó 
 4. szemet érintő

Mindre jellemzőek a kitágult nyirok- és vérerek, erek körüli kiszivárgás. A rosaceás bőr úgy reagál általános körülményekre (hőmérséklet, ételek, bőrön jelenlévő mikrobák elszaporodása, UV sugárzás, stb), mintha kórokozóra reagálna. Néha a faggyúmirigyben megtelepedő atkák okozzák a bőr immunválaszát. Bizonyos idegvégződések érzékenysége szintén hozzájárul ahhoz, hogy az erek kitáguljanak, ez megmagyarázza a jellegzetes pirosodást és ödémát. A kutatások folyamatosan folynak, sok még a kérdés, de pillanatnyilag annyi a biztos, hogy az immunrendszer és az autonóm idegrendszer túlzott stimulációja vezet az állandósult gyulladásos állapothoz, melynek velejárója a bőrfelszíni emulzió nem megfelelő összetétele, s végső soron ez ahhoz vezet, hogy a bőrnek sérül a védekező képessége. 

Akkor hogyan lehet kezelni?

A rosacea egy olyan állapot, amit (miután nem tudjuk a kialakulásának pontos okát) meggyógyítani nem lehet, azonban sokat lehet javítani az állapotán.

Mit lehet tenni otthon? 

 • ki kell tapasztalni, hogy mely faktorok azok pontosan, amelyek súlyosbítják a tüneteket. Ez egy olyan munka, amelyet nem tudsz megspórolni magadnak. Minden rosaceában érintettnek különösen fontos, hogy figyeljen arra, hogy mik azok a körülmények, amelyek a bőrállapota belobbanását okozzák. Segíthet ebben egy napló, amelybe pontosan feljegyezzük, hogy mikor mit ettünk,  mit kentünk az arcunkra, milyen volt az időjárás, milyen gyógyszert vettünk be, stb
 • miután ez egy gyulladásos állapot, ésszerű, hogy az irritáló anyagoktól mentesítjük a bőrünket (dörzsölés, kaparás, erős vegyszerek, kőolajszármazékok, szilikonolaj, parfümök, UV sugárzás, szauna, stb) 
 • megfelelő kozmetikumokat kell használni

Mit lehet tenni a kozmetikában? 

 • csak nagyon szelíd kezeléseket szabad alkalmazni, így kiesnek a mikrodermabráziók, savas bőrmegújítások, nyomkodásos, dörzsölős, vagy direkt áramos kezelések, vérkeringésfokozó masszázsmozdulatok. Viszont ezek helyett szóba jöhetnek az ultrahangos kezelések célzott hatóanyagokkal, nyugtató klasszikus kezelések, hidroabrázió, gyengéd lehúzható maszkok, illetve jó hír, hogy kifejlesztettek egy rosaceára is használható savkészítményt, különböző savak kombinálásával – Szlovákiában egyelőre csak a Derm-A kozmetikában!
 • miután a kötőszövet gyengesége is közvetve hozzájárul a pirossághoz (úgymond nem “tartja” az erecskéket, így azok fala tágult maradhat), így azt is kezelni kell
 • fel kell építeni a a bőrbarriert, azaz normál bőrfelszíni emulziót kell létrehozni (visszapótolni a hiányzó zsírokat és nedvesítő anyagokat). A normál bőrfelszíni emulzió zsíros és nedves anyagok keveréke (ezért emulzió). A zsíros része viszont nem csak a faggyúmirigyek által termelt váladékból áll, hanem a bőr cserélődése során keletkező szaruzsír is hozzáadódik, tehát igen komplex anyag, ceramidok, zsírsavak és koleszterin a fő összetevői. Azonban, ha ezek a zsíros anyagok nem megfelelő mennyiségben, vagy összetételben vannak jelen, akkor megnő a bőr nedvességvesztése. Ez alakítja ki a száraz bőrt, amelynek zsírpótlásra és hidratálásra IS szüksége van.

A legideálisabb kezelés a kúra

 1. Kb 5 egymást követő kozmetikai kezelés (hetente-tíz naponta), melynek során kifejezetten a rosaceás bőrre kifejlesztett savas peeling után gyulladáscsökkentő, érfal- és kötőszövet erősítő anyagokat, valamint ultra kis molekulájú hialuronsavat dolgozok be a kötőszövetbe, majd ceramidos pakolással zárom a kezelést. (Mesotica-Belico couperosa kezelés)
 2. Ezután vissza lehet venni a gyakoriságból, és rá kell térni a rendszeres 4-6 hetenkénti kozmetikai kezelésre
 3. Otthon a megfelelő termékeket kell alkalmazni az arcon. A legfontosabb a kímélő arctisztító, illetve egy bőrállapotnak megfelelő arckrém. Fontosnak tartom még ezen kívül egy couperosa-szérum alkalmazását is, ezt az arctisztítás után, krémezés előtt. 
 4. Fényvédelem!

A minimum, amit illene megtenni

 1. Az otthoni ápolás, ahogy az előző 3-as pontban leírtam
 2. Néhány hetente eljönni hozzám a Derm-A kozmetikába.

Mikorra lesz látványos az eredmény?

A kozmetikai kezelések után mindig látsz majd változást, de aztán a bőröd visszaáll majd a kezelés előtti állapotába, azonban minden alkalommal egy kicsit szebb lesz, mint az előző stádium. Az otthoni kozmetikumok következetes használatával és az irritáló tényezők lehetőség szerinti kiiktatásával 4-5 hónap múlva elérheted álmaid bőrét és azt fenn is tudod tartani mindaddig, amíg a megfelelő kozmetikumokat használod.

Az teljesen biztos, hogy a rosaceát (couperosát) nem lehet teljes mértékben visszaszorítani. Egy kezeléstől sem várhatunk csodát. Viszont: nagyon szép javulást lehet elérni és az elért állapotot fenn lehet tartani odafigyeléssel és tudatos kozmetikumhasználattal. Nem kell elkeseredni, senkinek sem tökéletes a bőre. De csakúgy, mint az általános egészségünkért, úgy a bőrünk egészségéért is tennünk kell. 

(A kép a Mesotica Mo tulajdona, a Couperose peptidkoncentrátum tesztelésekor készült. Ami látható rajta, az egy előtte-utána állapot a 3. Mesotica-Belico kezelés után.)

 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4396587/