BLOG

Orvos, vagy kozmetikus?

10 dec 2017, by Angela in Egyéb, Info, Kozmetika

Nincs ember, aki ne foglalkozna a külsejével – roppant mértékben nő a száma azoknak a nőknek/férfiaknak, akik aktívan tesznek bőrük, arcuk szépségéért. Manapság már nem az a kérdés, hogy szépüljünk-e, vagy sem, hanem az, hogy hogyan. Mindig elszomorodok, mert azt látom, hogy van egy igény, egy nyitottság a nők (és férfiak) részéről, viszont érdemi információkat sehol sem olvashatnak. Sok a zűrzavaros, egymásnak ellentmodó cikk (vagy érdek), és ember legyen a talpán az, aki ki tudja hámozni a valóban értékes információkat a dömpingből. Ezért sokan a biztosat választják: elmennek egy orvoshoz, plasztikai sebészhez és alávetik magukat a rendelőben kínált beavatkozásoknak, majd abban az elégedett tudatban távoznak, hogy a legjobbat tették a bőrükkel. Pedig nem ez az egyetlen, amit tenni lehet (és kell) az esztétikus megjelenésért. Valójában a szépészeti orvoslás és a kozmetika egymásnak jó barátai, kéz a kézben járnak. Ha beszúratod a Botoxot, attól még a bőröd nem lesz szép! A plasztikai sebész-kozmetikus téma nem vagy/vagy kérdés, hanem is/is. A kozmetikai kezelés nem tudja kiváltani a Botoxot, de ki tudja tolni az első alkalom idejét, illetve meg tudja hosszabítani a következő időpont esedékességét. A bőrfelszínt, illetve a bőr mélyebb rétegeit érintő problémákkal a kozmetikushoz kell fordulni. Egyszerű megfogalmazásban: az arcot az orvosi rendelőben szépítik, a bőrt pedig a kozmetikában. Ilyen egyszerű.

A rendelőben a következő eljárásokkal találkozhatsz: tűpisztolyos mezoterápia, különböző szálbefűzéses technikák, Botox, hyaluronsavas injektálás (ami nem egyenlő a kozmetikai hialuronsavas feltöltéssel!!), THC savazás, laser resurfacing és hasonló invazív, gyógyulási időt követelő bőrmegújítások, stb.

Amivel a kozmetikában találkozhatsz (és hidd el, hogy ezekről egy jól képzett kozmetikus többet tud, mint egy plasztikai sebész): manuális technikák, nem invazív terápiák, mezoterápia, savazásos kúrák, villanófényes kezelések, hideglézeres kezelések, ultrahangos, rádiófrekvenciás kezelések, sorolhatnám még sokáig, hiszen minden, a bőrt érintő szépítő, és néhány gyógyító eljárás is ide tartozik.

A kozmeztika (sokszor leírtam már) egy dinamikusan fejlődő tudomány. Ez azzal jár, hogy nem szabad leragadni csak a jól bevált módszereknél, hiszen a fejlődés egyre több mindenre megoldást ad. Olyan állapotokat tudunk kezelni, amiket 10 évvel ezelőtt csak álmainkban mertünk remélni. Mi kellett ehhez? Hatékony anyagok, elégséges mennyiségben, amik be is tudnak jutni a rendeltetési helyükre. Ezek lettek a peptidek, amelyek a legutóbbi időszak bombatermékei.

A bőröregedés összetett folyamat, de minden esetben azzal jár, hogy lassulnak a bőr önmegújító folyamatai. Adódik a megoldás, hogy ha ezeket a folyamatokat aktiválni tudjuk, akkor az öregedést lassíthatjuk, sőt, elköteleződéssel, rendszeres, tudatos bőrápolással valameddig vissza is fordírhatjuk. (Ez alatt a lelkiismeretes és megfelelő othhoni ápolást és a rendszeres kozmetikai kezelést értem.)

Az általam használt peptidek pontosan erre képesek. Tudományos kutatásokkal és dermatológiailag alátámasztott hatással rendelkező, nagy koncentrációban alkalmazott termékek, amelyek a bőrproblémák mindegyikére (öregedés, akné, rosacea, pigmentfoltok, stb) tudnak megoldást, ugyanakkor nagy szabadságot adnak nekem, mert olyan keverékeket használok, amiket szeretnék. Mindig problémám volt, hogy a termékgyártók uniformizálták a termékeiket. Szerintem pedig ugyanúgy, ahogy nem lehet minden testet egy konfekcióméretbe beleerőszakolni, úgy a bőrproblémák is ezerféle kombinációban jelenhetnek meg. Ezért jó, ha a kozmetikus szabadon kombinálhatja a tömény, aktív hatóanyagokat, így megoldást találva a legkülönbözőbb bőrképekre. Egy kezelésen belül tudom kezelni a kötőszöveti réteget (dermiszt), a felhámot, és ki tudom egyensúlyozni a hidrolipid réteget (ami nélkül nincs bőrvédekezés). Mindezt akár 40 perc alatt. 🙂

A következő bejegyzésben bővebben kifejtem.