Akné és pattanásos bőr kezelése

Akné és pattanásos bőr kezelése

portfoiofeatured-06Az akné és kezelési lehetőségei

A mitesszerek hagyományos „nyomkodással” könnyen eltávolíthatók, azonban az akné mélyebb bőrrétegeket is érint, eltávolítása nem minden esetben szükséges/lehetséges, amennyiben igen, akkor is nagy körültekintéssel kell eljárni, mert pont a mélyebb bőrrétegek érintettsége miatt megsokszorozódik a hegesedés veszélye. Fontos megjegyezni, hogy nem minden dudor akné, ami a bőrön van! Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, és sajnos a kolleginák sem mindig vannak képben.

 

 

Okai:

 • gyulladás (a mitesszer nem akné)
 • hormonális aktivitás
 • hámsejtek felszaporodása, amelyek eltömítik a pórust (normál esetben a faggyú kiürül a bőrfelszínre, ott elterül és bársonyossá, védetté teszi a bőrfelületet)
 • baktériumok megtelepedése a pórusokban (eleve itt él, de a megnövekedett faggyúmennyiség és a halott hámsejtek keveredése által létrejött környezet kedvez a szaporodásuknak, s a túlzott szaporodásukra reagál a bőr gyulladással)
 • allergiás reakciók (smink, ételek, gyógyszerek, arcápoló termékek)
 • nincs tudományos bizonyíték arra, hogy bizonyos ételek „akneképzőek” lennének. Ez akkor áll fenn, ha valamelyik ételre allergiásak vagyunk, de ez egyénenként változó. Van, aki a csokitól, van aki a tejterméktől, magoktól, halaktól, stb. De ez nem állandóan fennálló akné (azaz, csak abban az esetben, ha állandóan fogyasztott élelmiszerről van szó), hanem időszakonként jelentkező!

Kezelése:

Az akné kezelése minden életkorban ugyanaz, tehát irreleváns, hogy az illető 14, vagy 44 éves-e. Alapelv, hogy nem szárítjuk! Elavult és káros nézet az olajos, aknés bőrt szárítással kezelni. A bőr egy egész, felesleges tehát csak a kialakult pontokat kezelni, mert valószínűleg újabbak vannak kialakulóban, amiket még nem látunk, így kezelni sem tudjuk őket. Helyette a bőrműködést kell helyrehozni, és tudomásul kell venni, hogy ez nem kétnapos feladat. A helyi problémakezelés maximum azoknak lehet megoldás, akiknek nem aknés a bőre, csak néha-néha egy-egy pattanásuk kijön. A gyulladás már eleve irritáció, tehát semmiképpen nem lehet agresszív kezeléssel próbálkozni. Gyengéd, kímélő kozmetikumok, és célzott hatóanyagok.

Az teljesen biztos, hogy az olajos bőr nem fog „normál” bőrré változni semmilyen kezelés hatására, azonban megfelelő kozmetikumokkal kordában tartható, illetve megfelelő kezeléssel az akné visszaszorítható. (Kivételt képez ez alól a cisztikus akné, melynek kezelésére orvos felügyelete mellett, gyógyszerrel van lehetőség.)

Kozmetikai lehetőségek:

 1. Megfelelő, orvosi tisztaságú hatóanyagok (ampullák) bejuttatása nélküli mezoterápiás eljárással.
 2. Manuális tisztítás kozmetikusnál (nyomkodás steril körülmények között, körültekintően)
 3. Ultrahangos, hideg vasalós kezelés, különböző gyógymaszkok
 4. Fényterápiás lehetőségek (pl Bioptron lámpa, LED-es UH)
 5. CE minősítésű E-light készülékem nagyon nagy hatásfokkal kezeli az aknés bőrterületet!
 6. Különböző gyengéd hámlasztó eljárások, enzimes peeling, vagy hidroabrázió.

A fent említett kezelések közül mind megtalálható nálam, a kezelések kombinálhatók, és kiegészíthetők otthoni ápolással. Minden bőrprobléma egyéni kezelési módszert igényel.

Kategória: Arckezelések, Testkezelések